keskiviikkona

Sielujen kohtaloita


 

"Meidän ei tule pelätä kuolemaa vaan kadotusta." 

- Pyhä Gabriel (Urgebadze), Kristuksen tähden houkka ja tunnustaja

 

  


"Kun pyhä mies (Columba) oli vielä nuori ja palveli diakonina, hän eli Lagenian* alueella ja opiskeli siellä jumalallista viisautta. Eräänä päivänä eräs tunnoton ja armoton viattomien ahdistelija ajoi takaa nuorta tyttöä, joka pakeni hänen edeltään tasangolla. 

Kun tyttö huomasi tasangolla lukemassa iäkkään Gemmanin, Columban ohjaajavanhuksen, hän juoksi vanhusta kohden niin lujaa kuin pystyi. Gemman säikähti tuota yllättävää tapahtumaa ja kutsui luokseen Columban, joka oli lukemassa jonkin matkan päässä, jotta he yhdessä - parhaansa mukaan - voisivat puolustaa tyttöä hänen ahdistelijaltaan. 

Mutta kun ahdistelija tuli paikalle, hän ilman mitään huomiota munkkien läsnäolosta iski munkkien viittojen helmoissa olevaa tyttöä keihäällä, jätti hänet kuolemaan heidän jalkojensa juureen ja kääntyi mennäkseen pois. Silloin vanhus suurella tuskalla kääntyi Columban puoleen ja sanoi: "Oi pyhä nuorukainen Columba, kuinka kauan Jumala, oikeamielinen Tuomari, antaa tämän kauhistuttavan rikoksen ja loukkauksen pysyä rankaisemattomana?" 

Silloin pyhä heti ilmoitti seuraavan tuomion teon tekijälle: "Sillä hetkellä kun hänen murhaamansa tytön sielu nousee taivaaseen, murhaajan sielu menee alas helvettiin." 

Ja vain hetki siitä kun hän oli lausunut nämä sanat, viattoman murhaaja - kuten Ananias Pietarin edessä - putosi maahan kuolleena pyhän nuorukaisen silmien edessä. Uutinen tästä nopeasta ja kauhistuttavasta kostosta levisi pian moniin Irlannin maakuntiin ja sen mukana levisi pyhän diakonin ihmeellinen maine." 


* Lagenia, Leinster

Teoksesta: Saint Adamnan of Iona:

The Life of Saint Columba of Iona, 

käännös: Athos-säätiö



tiistaina

Joka haluaa...

 

 


 

”Joka haluaa kohota korkeuksiin, oppikoon ensin laskeutumaan alas, syvyyksiin!”



+ Arkkimandriitta Efraim Pyhänandreaanskiittalainen

 

 

 

 

 

 

Teoksesta: Itsetuntemuksen nuolia