perjantaina

Mestarin valoisassa varjossa






Laaja ikoninäyttely Athos-Säätiön tiloihin



Lammilla sijaitsevan Athos-Säätiön Panagian päärakennuksessa avataan lauantaina 19.8. uusi merkittävä ikoneita esittelevä näyttely. Näyttelyssä on esillä viiden suomalaisen ikonimaalarin ja heidän opettajanaan toimineen kreikkalaisen Konstantinos Ksenopouloksen töitä. Näyttelyn nimeksi on annettu "Mestarin valoisassa varjossa". Avajaishetki on klo 13 ja se on avoin kaikille.

Näytteille panijoiden maantieteellinen kirjo on laaja. Sen lisäksi, että Konstantinos Ksenopoulos asuu Kreikassa, myös suomalaiset ikonimaalarit ovat maamme eri puolilta, monet kaukaakin.

Näyttelyn koordinaattorina toiminut Anna-Maija Marttinen on Helsingistä, Pasi-Mikael Huovinen Orimattilasta, Helena Hyväri Haapajärveltä, Vuokko Virtanen Jyväskylästä ja Tapani Aarnio Rovaniemeltä. Maalareita yhdistää toisiinsa se, että he kaikki ovat olleet useamman kerran yhtä aikaa Ksenopouloksen Suomessa pitämillä bysanttilaisen ikonimaalauksen kursseilla.

Ajatus näyttelystä syntyi itse asiassa jo kymmenisen vuotta sitten juuri eräällä Ksenopouloksen Suomessa pitämällä kurssilla. Mestari itse kehotti silloin näitä oppilaitaan järjestämään joskus yhteisnäyttelyn. Näyttelyyn haluttiin kuitenkin ottaa mukaan myös mestarin itsensä töitä.

Näyttelyssä on esillä yhteensä 92 työtä kaikkiaan 9 huoneen muodostamassa suuressa tilakokonaisuudessa, josta osa on juuri valmistunut tätä tapahtumaa varten. Valtaosa ikoneista on tekijöiden eri aikoina maalaamia, mutta osa on tehty Ksenopouloksen kursseilla hänen ohjauksessaan. Niissä onkin selvästi nähtävissä ohjauksen merkitys ja kyky suoriutua poikkeuksellisen vaativista taiteellisista haasteista.

Näyttely tarjoaa nyt mahdollisuuden tutustua myös Konstantinos Ksenopouloksen tuotantoon, jota on edellisen kerran ollut Suomessa nähtävissä nelisen vuotta sitten. Ksenopoulosta pidetään tämän hetken johtavana ikonimaalarina maailmassa. Hän on harrastanut ikonimaalausta lapsuudestaan asti. Vuonna 1990 hän perusti Kateriiniin Kreikan ensimmäisen bysanttilaisen ikonimaalauskoulun ja on lisäksi opettanut bysanttilaista ikonimaalausta Thessalonikin yliopistossa ja laajalti ulkomailla sekä maalannut lukemattomia kokonaisia kirkkoja Kreikassa ja muualla. Vuonna 2008 Aleksandrian patriarkaatti myönsi hänelle harvinaisen arvonimen (”Arhon tis Agiografias”), jota se ei ollut antanut kenellekään 600 vuoteen. Viime vuonna puolestaan Unesco antoi hänelle tunnustuksen ikonimaalauksen tunnetuksi tekemisestä maailmassa. Tämän tunnustuksen merkittävyyttä lisää se, että Ksenopoulos on ensimmäinen Unescon koskaan palkitsema elossa oleva taiteilija.

Ikoninäyttely jatkuu 28.2.2018 asti ja on nähtävissä viikon kaikkina arkipäivinä maanantaita lukuun ottamatta klo 10–17 ja sunnuntaina klo 13–15. Tarkempia tietoja on löydettävissä Athos-Säätiön Internet-sivuilta (www.athossaatio.fi).









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.