maanantaina

Tuhat vuotta niinkuin yksi päivä



Athoksella Pyhän Panteleimonin luostarissa vietettiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna venäläisen athoslaisuuden 1000-vuotisjuhlaa. Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill seurueineen ja Venäjän presidentti V. Putin turvamiehineen vierailivat luostarin 100-vuotiaan Isä Igumeni Jeremian ja tämän veljestön luona.

Pyhän Panteleimonin luostarin Isä Igumeni tuli lienee tutuksi niille, jotka vierailivat Athos-Säätiön ensimmäisessä näyttelyssä "Athosvuoren munkkeja ja bysanttilaisia ikoneita". Näyttely oli esillä kartanorakennuksessa 2013-2014, ja Isä Igumenin kuva oli yksi herra Konstantinos Ksenopouloksen maalaamista muotokuvista.


Miksi kerromme nyt tuosta juhlasta Athosvuorella? 


Syynä on se, että samana viikonloppuna vietettiin juhlallisuuksia myös Athos-Säätiöllä. Helsingin metropoliitta Ambrosiuksen siunauksella Helsingin Pokrovan seurakunnan isä Viktor (Лютик) saattoi tulla toimittamaan Pääsiäisajan jumalanpalveluksen Panagiaan. Aiemminhan Esipaimen siunasi meille Pääsiäisyön palveluksen toimittamisen samaan aikaan muiden maiden ortodoksien kanssa. Lauantaiaamuna 28. päivä toimitettiin siis jumalallinen Liturgia. Tämän jälkeen rukoiltiin vielä edesmenneen nunna Marian sielun puolesta sekä käytiin vihmomassa Pyhän Kosmaan kappelin ulkoseinään kiinnitetty ikoni, jonka tekivät yhteistyössä athoslainen isä Josif ja Päivi Loikala. Palveluksen jälkeen maittoi kalakeitto sekä muut herkut.


Lämmin kiitos ja kumarrus isä Viktorille sekä kaikille, jotka saavuitte rukoilemaan yhdessä ja toimittamaan Veretöntä uhria! 


Ja lämmin kiitos ja kumarrus teille, jotka ahkeroitte keittiössä!


Ja teille, jotka lahjoititte ruokatarpeita!








Edesmenneestä nunna Mariasta vielä. Lauantaina luoksemme saapui myös risti, jonka ihmeellistä historiaa voi lukea esimerkiksi vuoden 2011 Loviisan sanomista "Ortodoksiristi kellui keskellä Suomenlahtea" ja "Matkalla Anna Virubovan haudalle".


Lämmin kiitos Pyhät keisarilliset marttyyrit ja Anna Taneeva Suomessa muistoyhdistys ry:n edustajille, jotka lahjoittivat ristin Athos-Säätiölle!


Ollos iäti muistettu, sinä autuuteen kutsuttu, Jumalan palvelijatar, nunna Maria!


Risti.


Valamossa 1920-luvulla.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.