Praetorium. |
"Lopulta Anastasios, kuin janoinen peura, saapui Pyhälle Maalle. Hän sanoi, että jokaista ottamaansa askelta seurasi ajatus siitä, ettei hän ollut arvollinen kävelemään siellä, missä Kristus ja Kaikkeinpyhin Jumalansynnyttäjä olivat kävelleet..."
- Lainaus teoksesta
Elder Arsenios the Cave-Dweller -
Fellow Ascetic of Elder Joseph the Hesychast
"Isä Arsenioksen mentyä Pyhälle Maalle kolmannen kerran Kristuksen Ylösnousemuksen kirkossa sattui yksi tapaus, josta tieto välittyi Farasaan hänen pyhiinvaelluksella olleiden kumppaneidensa kautta. Nämä farasalaiset pyhiinvaeltajat kertoivat: "Kun kirkossa oli meneillään Jumalallinen liturgiapalvelus ja kun Hadziefendis oli toimittamassa sitä alttarissa monien pappien ja piispojen kanssa, hänen kasvonsa olivat äkillisesti kirkastuneet. Tämän takia muut alttarissa olleet papit pyysivät meitä kertomaan heille, millaista elämää meidän Isämme, Hadziefendis noudatti..."
- Lainaus pyhän Paisioksen
kirjoittamasta teoksesta
Pyhä Arsenios Kappadokialainen
Pyhä Elisabet (Feodorovna) "oli Venäjälle tullessaan säilyttänyt luterilaisen uskonsa, mutta osallistui ortodoksisiin jumalanpalveluksiin yhdessä miehensä kanssa. Matka Pyhälle Maalle vuona 1888 oli yksi hänen elämänsä kohokohta. Maria Magdaleenan kirkko Öljymäellä teki vaikutuksen ja sai hänet huokaamaan: "Kuinka toivoisinkaan, että minut haudattaisiin tänne!" Matkalla kypsyi hänen päätöksensä liittyä ortodoksiseen kirkkoon."
- Lainaus Lintulan nunna Ksenian
artikkelista Pyhä Elisabet Feodorovna
- prinsessa, luostarin perustaja ja marttyyri
(Ikonimaalari-lehti 1/2010)
Pyhän Maria Egyptiläisen luola. |
Sisäänkäynti Pyhän Gerasimos Jordanialaisen luostariin. |
"Kun pyhä abba Gerasimos kerran käveli pyhän Jordanin rannalla, häntä vastaan tuli leijona, joka valitti kovasti jalkaansa. Ruo'osta oli jalkaan tarttunut tikku, ja se oli sen tähden turvonnut ja täynnä mätää. Kun leijona näki vanhuksen, se tuli hänen tykönsä ja näytti hänelle haavoittunutta jalkaansa, johon tikku oli tunkeutunut. Se ikään kuin itki ja pyysi häneltä apua. Kun vanhus näki eläimen sellaisessa hädässä, hän istuutui, leikkasi sen jalan auki, poisti ruo'on ja nesteen, puhdisti haavan huolellisesti, sitoi jalan kankaalla ja päästi leijonan menemään. Mutta parantunut leijona ei enää jättänyt vanhusta, vaan seurasi häntä oikeaan oppilaan tavoin, mihin hän menikin. Vanhus ihmetteli eläimen suurta kiitollisuutta..."
- Lainaus Johannes Moskoksen
teoksesta Niitty
(suom. isä Johannes Seppälä)
Pyhän Gerasimos Jordanialaisen luostarin näkymiä (ennen). |
Pyhän Gerasimos Jordanialaisen luostarin näkymiä (nykyisin). |
Pyhittäjä Haritonin hauta. |
Ollos iäti muistettu, pappismunkki Joakim! |
Nunnien Veronikan ja Varvaran hauta, Gornenskin luostarin hautausmaa. |
"Pyhällä Maalla hyökättiin toisinaan myös nunnien kimppuun. Surmansa saivat muun muassa kaksi hyvin tuntemaani venäläisen Gornenskin luostarin nunnaa Ein Karemissa. Nunnat olivat nimeltään Varvara ja Veronika, ja he olivat olleet maailmassa äiti ja tytär. He tulivat luostariin vuonna 1965. Ennen sitä he olivat vierailleet Ein Karemissa ja ihastuneet paikkaan. Palattuaan kotiinsa he pyysivät latvialaiselta ohjaajavanhukselta pappismunkki Kirililtä siunausta lähteä pysyvästi Israeliin. Hän ei kuitenkaan olisi halunnut antaa heille siunausta, sillä hän sanoi heidän tulevan siellä tapetuiksi. Kaikesta huolimatta he lähtivät. He elivät Ein Karemissa pitkään, kunnes 19. toukokuuta 1983 isä Kirilin ennustus toteutui..."
- Lainaus teoksesta Erämaan kukkia - Erakko-
munkki Alexanderin muistelmia
kilvoitteluvuosilta Pyhällä
Maalla ja Siinailla
Betlehemissä. |
Jerusalemin Jumalanäidin ikoni, Jumalanäidin hauta, Getsemane. |
"Kristus odotti kaivon reunalla istuen, vaikka oli janoinen. Kristus sanoo: ”Anna minulle vettä.” Voimme ihmetellä: Kristus itse on veden Lähde, miten Hän voi sanoa: ”Minun on jano”?!
"En ole janoinen veden suhteen, vaan janoan samarialaisen naisen sielua voidakseni pelastaa hänet, tehdä hänestä opetuslapseni, jotta hän voi kärsiä marttyyrikuoleman puolestani.'"
- Lainaus muistiinpanoista
arkkimandriitta Efraim Pyhän Andreaanskiittalaisen
puheesta Evankeliumiteksti: Samarialainen nainen kaivolla (2011)
Pyhän Sabbas Pyhitetyn luostarin maisemissa. |
"Pyhittäjä Paisios iloitsi uhrihengestä, jota näki monissa Pyhällä Maalla palvelevissa papeissa, munkeissa ja maallikoissa. ”Asuakseen täällä”, hän sanoi, ”ihmisen on oltava hyvin urhoollinen ja hänellä on oltava paljon kärsivällisyyttä. Pyhiinvaelluspaikkoja ja luostareita ylläpitävät isät ovat sankareita, sillä monet asiat kuormittavat heidän mieltään, ja he ovat alttiina vaaroille. Kuitenkin Jumala vahvistaa heitä.'"
- Lainaus Panagian julkaisuja-sarjan
seuraavana ilmestyvästä teoksesta
Pyhä Paisios Athosvuorelainen
KUVAT:
KAIKKIEN ATHOSVUOREN
PYHIEN PERINTÖSÄÄTIÖN
JÄRJESTÄMÄLTÄ
PYHIINVAELLUKSELTA
PYHÄLLE MAALLE
MARRASKUUSSA 2019
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.