tiistaina

Ohjaajavanhusta etsimässä


isä Epifanioksen kuva hänen perustamansa luostarin vieraiden vastaanottotilassa. Kuva: Athos-säätiö.


Kerran eräs teologi valitti isä Epifaniokselle (Theodoropoulos), että hänellä oli vaikeuksia löytää sopiva hengellinen ohjaajavanhus. Tähän isä Epifanios vastasi:


"Rakkaani, sinulla ei ole ongelmaa ohjaajavanhuksen kanssa. Sinulla on ongelma itsesi kanssa. Jos sinulla olisi ongelma vanhuksen kanssa, sinä menisit ulos kadulle, kääntyisit oikeaan ja kävelisit sata metriä, kääntyisit vasempaan ja kävelisit toiset viisikymmentä metriä ja seisahtuisit ja odottaisit siinä, kunnes ensimmäinen hengellinen isä kulkisi ohitsesi. Sinä olisit hänelle sokean kuuliainen, eikä sinulla olisi ongelmaa vanhuksen eikä oman pelastuksesi kanssa. Emme tarvitse niinkään pyhiä isiä kuin pyhää kuuliaisuutta. Oliko kaikilla Kirkon suurilla pyhillä joku erityinen pyhä ohjaajavanhus? Ei. Heillä kaikilla oli kuitenkin pyhää nöyryyttä ja pyhää kuuliaisuutta ja sen vuoksi he tulivat pyhiksi."


Krookus keväällä 2021.


David Balfour kirjoitti Athosvuorella tuolloin kilvoitelleelle pyhälle Sofronille halustaan löytää ohjaajavanhus. Tähän pyhä Sofroni vastasi:

"Aiemmin kirjoitit minulle halustasi löytää mahdollisimman pian itsellesi ohjaajavanhus. Mutta minkälaista ohjaajavanhusta sinä tarvitsisit? Jotta joku Staretz voisi pärjätä sinun kanssasi, hänen täytyisi olla ihmeidentekijä, hänellä tulisi olla selvänäköisyyden, profetian ja opettamisen armolahjat sekä olla täydellinen kaikessa, vapaa himoista - olla kuin pyhä Serafim Sarovilainen. Mutta jos satut kohtaamaan vanhuksen, jolla ei erottelukyvyn lisäksi ole mitään erityistä yliluonnollista armolahjaa, et tule hänen kanssaan toimeen."  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.